tiistai 12. maaliskuuta 2013

Viestin, vaikutan, voimaannun

Penkki Malagassa 18.10.2012 ( Heli Veripää)

Muutos, merkitys, yhteistyö

Viestintä haastaa työntekijöitä muutoksellaan. Uusia ohjelmia ja toimintatapoja on tullut nopeasti työyhteisön käyttöön. Viestintäammattilainen ei viesti yksin, vaan koko työyhteisö. Viestintä ei ole erillinen toiminto, vaan se on sitoutettava strategiaan ja toimintoihin. Yhteiset pelisäännöt helpottavat viestintää. Pelisäännöillä tarkoitan sopimusta siitä, miten viestitään, kuka viestii ja mitkä ovat ne tärkeät asiat, joita nostetaan esille. Tärkeitä asioita voidaan sanoa myös strategia-asioiksi. Strategia ei kuitenkaan riitä, vaan strategia on myös purettava käytännön toimiksi. Välttämättä ei tiedetä, mitä strategialauseilla omassa työssä tarkoitetaan, mistä viestitään. Viestintää työkseen tekevän kannattaa tuoda esille viestinnän merkitys ja mahdollisuudet.  Käytännön esimerkkien avulla kerrotaan, mitä viestintä tarkoittaa ja mitä sen avulla saadaan aikaan. Mitä enemmän otetaan käyttöön uusia ohjelmia ja toimintatapoja, sitä enemmän tarvitaan koulutusta ja perehdytystä.

Opastus ja koulutus

Viestinnän opastuksen pitää olla osana yrityksen koko toimintaa. Viestintäkoulutuksessa tärkeää on kannustaa ihmisiä viestimään. Sisältöesimerkit ja käytännön harjoitukset ovat parhaita opastuksessa. Viestintäohjelmien ohjeistuksen rinnalla on otettava esille yhteiset toimintatavat.Työyhteisöissä perehdyttäminen on räätälöitävä kohderyhmän mukaan. Koulutusta voidaan järjestää esimerkiksi luentoina, henkilökohtaisena opastuksena, opetusvideoina ja  käytännön koulutuksena.

Vuorovaikutus ja osallistuminen

Avoimuus ja vuorovaikutus ovat melko uusia asioita työyhteisöissä. Avoimuus vaatii luottamusta, kannustusta, johtajien esimerkkiä, motivointia ja asioiden esille nostoa. Osallistumisella pitää olla tarkoitus ja osallistumismahdollisuuksien pitää olla mahdollisimman helppokäyttöisiä.

Yleisneuvoja viestinnän harjoittelijalle

- perehdy työyhteisöön
- tutustu ohjeisiin, toimintatapoihin ja ohjelmiin
- aloita rohkeasti
- sisältö on tärkeää, muista kirjoitussäännöt
- muista, että edustat työyhteisöä
- tarkista ennen kuin julkaiset
- kysy neuvoa, älä "märehdi" yksin
- kerro omat kehittämisideasi


Lisälukemista

Viestinnän muutos - Sosiaalisen median johtajuusmanifesti

Kuntien verkkoviestintäohje

Viestintä tukee hyvinvointia, jos väeltä kysytään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti