tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kyl mää tykkään somesta

  Tuolit odottavat keskustelijoita (kuva Heli Veripää, 18.8.2012)

Sosiaalinen media työssä

Olen miettinyt viime päivinä sosiaalisen median roolia viestinnässä ja omassa elämässäni. Työssä ollessani ei paljon ollut aikaa seurata sosiaalista mediaa. Työssä tarvitaankin seurantaan apuvälineitä. Seurantaohjelmilla saa kerättyä hakukriteereillä kiinnostavat jutut. Hakukriteerit ovat tärkeitä ja osoittautuvat joskus vaikeaksi määrittää. Minulla meni jonkin aikaa, kun perehdyin uutisseurantaohjelmaamme. Hakukriteerien määritykseen ei yksin riitä ohjelman osaaminen, vaan pitää myös osata hakusanojen ja erilaisten hakukriteerien käyttö. Kun on määritellyt, mitä haetaan, voi hakutulokset jakaa kätevästi eri henkilöille tai ryhmille määritettyyn viestintäkanavaan halutulla aikavälillä. Jopa jakaminen yhteissivustojen kautta onnistuu.

Työn kannalta sosiaalisen median asiantuntijaryhmät ovat myös hyviä. Asiantuntijaryhmältä voi kysyä ja saada vastauksen ongelmaansa. Asiantuntijaryhmän keskustelua seuraamalla saa tietoa uusimmista ko. ryhmää kiinnostavista asioista. Viestinnän alalta löytyy jo paljon erilaisia ryhmiä sekä Suomesta että maailmalta. Onneksi viestinnässä on jo alettu hyödyntämään sosiaalista mediaa osana kokonaisviestintää. Sosiaalisen median etuna on vuorovaikutteisuus, yksilön tavoittaminen ja ihmisläheisyys.

Sosiaalinen media kotona

Nyt olen opintovapaalla ja aloitan päiväni sosiaalisessa mediassa. Helpoksi sosiaalisen median käytön on tehnyt älypuhelin. Se kulkee aina mukana, sillä voi viestittää, lukea, ottaa kuvia ja jakaa ne hetkessä muille. Tällä hetkellä käytössäni on pieni osa sosiaalisen median kanavista: twitter, linkedin ja facebook. Facebookissa viestittelen elämääni liittyvistä asioista, jaan kuvia ja joskus myös uutisia ajankohtaisista asioista. Twitterissä saan nopeasti kokonaiskuvan, mikä on ajankohtaista ja mistä yleisö kirjoittaa. Twitterissä on myös hyviä linkkejä ajankohtaisiin asioihin. Twiittaan viestintään ja työelämään liittyvistä asioista. Joskus tulee twiitattua aforismeja, ajatuksia elämästä. Twitterissä ystäväksi voi lisätä kenet haluaa, toisin kuin facebookissa. Seurata voi politiikkoja, kirjailijoita, toimittajia jne. Twitterin suosio Suomessa on nousussa. Twitteriä käytetään nykyään paljon erilaisten tapahtumien ja tv-ohjelmien yhteydessä. Ohjelmalle tai asialle voi luoda oman hakusanan, jonka kautta kaikki ko. asiaa koskevat viestit löytyvät. Omat viestit näkyvät sen lisäksi omalla sivulla ja kaikki viestit timeline-sivulla. Linkedinissä on nykyinen ansioluetteloni. Olen myös liittynyt oman ammattialani ryhmiin ja saanut paljon kavereita. Linkedinin kautta saa viestejä ajankohtaisista asioista, joita kaverini tai ryhmäni ovat lisänneet.

Kyl mää tykkään somesta

Olen miettinyt, miksi olen niin kiinnostunut tällä hetkellä facebookista ja twitteristä. Syynä on varmaankin tutkijan työn yksinäisyys. Sosiaalisen median kautta voi jakaa, saada kommentteja, tykätä ja lukea ajankohtaisia asioita.  Itselleni tärkeää on, mitä mieltä muut ovat jutuistani. Aluksi olin pettynyt, kun tykkääjiä ja jakajia on niin vähän. Täytyy kuitenkin muistaa, että lukijoita on paljon enemmän. Suurin osa sosiaalisessa mediassa olijoista vain lukee, ei kommentoi eikä tykkää. Olen tyytyväinen, että kuitenkin saan kontaktin muihin niin helpolla ja voin jakaa muiden kanssa asioita. Olen myös tyytyväinen, että on niin paljon muita, jotka ovat löytäneet sosiaalisen median.

Mikä sitten on hyvä muiden rakastama juttu. Kyllä se on sellainen, jossa on kirjoittajan oma persoona mukana. Tietty rosoisuus jutuissa, elämä ei aina ole yksinomaan "ruusuilla tanssimista". Asiantuntijajutuissa pitää olla mukana käytännön esimerkkejä, tarinoita.

Varjopuolia

Kaikki ei voi kuitenkaan olla sosiaalisessa mediassa yksinomaan positiivista. Varjopuolia on esimerkiksi tietoturva. Tekijänoikeudet voivat olla myös ongelma, koska aineisto on hetkessä kaikkien jaettavissa. Osa saattaa kokea, ettei osaa kirjoittaa ja ilmaista itseään. Onko minulla mitään kerrottavaa ja kateuskin nousee kun toisilla asiat ovat niin hyvin. Pelottaa, minkä kuvan itsestään antaa maailmalle ja tuota kuvaa on vaikea muuttaa. Identiteettivarkaudet ovat yksi peikko, esiintyykö joku minuna muille. Ja kun sitä aikaa ei kertakaikkiaan ole. Yhtenä asiana voi myös olla osaamattomuus, ei kertakaikkiaan osata käyttää sosiaalista mediaa. Eikä kaikilla ole vielä tietoliikenneyhteyksiä, älypuhelimia ja tietokoneitakaan.

Sosiaalinen media on yksi vaihtoehto viestiä. Se on mahdollisuus ja sen voi valita. Ketään ei kuitenkaan pakoteta. Joten valitse itse. Yksilönä yksin, kuitenkin ryhmässä. Yritysten on oltava siellä missä ihmisetkin.

Lisälukemista:

Sosiaalinen media ja sivelyt

Sosiaalinen media kasvattaa yritysten tuottoa

Netti pelastaa tosiaikuisen yksinäisyydeltä

Digiaika





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti