sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Rohkea rokan syö - kaino ei saa kaaliakaan



 Jos olet "metsässä", usko tai älä sieltä noustaan. (H. Veripää 26.5.2013).

Olin jokin aika sitten yliopiston uusien viestinnän opiskelijoiden tilaisuudessa, jossa tuotiin esille työelämässä tarvittavia taitoja. Yksi taito, joka nousi useammassa puheenvuorossa esiin, oli rohkeus. Rohkeutta tarvitaan, jotta työt sujuvat. Viestintä vaatii nykyään nopeaa reagointia, vastavuoroisuutta ja tiedottamista. Tulosta ei synny, jos jäädään miettimään voinko tehdä tämän.

Rohkeus ei kuitenkaan tarkoita, että tiedotetaan tarkistamatta tietoa. Tiedon oikeellisuus on erittäin tärkeää. Luottamusta ei synny, jos tietoa tarjotaan monesti väärin.

Pelätä ei kuitenkaan tarvitse, että tekee mokia. Mokailusta oppii parhaiten, enkä usko että kukaan tekee virheitä tahallaan. Avoin, kannustava työympäristö ei syytä tekijää. Asiat riitelevät, ei ihmiset, toivottavasti. Jos ei tiedä tai osaa, kannattaa aina kysyä.

Viestintä vaatii työhön tarttumista, tekemistä. Jos työtehtäviä on paljon, ei kannata miettiä niiden määrää vaan aloittaa haastavimmasta. Innostuneella, yrittäjämaisella asenteella saa tulosta aikaiseksi. Luottamus itseensä ja omien lahjojensa käyttöönotto kannattaa. Kannattaa myös jakaa asiantuntemustaan ja tietoaan muille, olla avoin.

Viestintä helpottuu, jos tuntee sidosryhmät. Tietää keneltä kysyy ja kenelle ohjaa kysymykset. Viestijä on itse asiassa organisaation tietopankki. Hän tietää, tuntee, kuuntelee ja kertoo.

Kehitystä kannattaa seurata.Tulevaisuutta miettiessä kannattaa ottaa seuraavat asenne-ennustukset huomioon:  TNSgallupin mukaan (www.tns-gallup.fi/asiantuntemus/arvot-trendit/) vuonna 2011 vahvistuneita  asennesuuntauksia ovat:


  • Cocooning – kotikeskeinen elämä
  • Life casting – halu jakaa oma elämä
  • Local global – paikallinen aktiivisuus
  • Happy-go-lucky – kohti iloa ja nautintoa
  • Eskapismi – pakoon arkea
  • Security nest – turvallisuudentunnetta hakien
  • Sormenjälki – voimakas halu vaikuttaa asioihin
 Lisälukemista:

Viestintä ja vuorovaikutustaidot työyhteisön voimavarana (Nuorisoasuntoliitto)

Rohkea rokan syö (Finpro)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti