maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tiedon luotettavuus verkossa


Onko tämä se uutisankka? (Kuvaaja Heli Veripää)


Seurasin Bostonin kriisitapahtumaa twitteristä. Twitter tuntui toimivan kriisitilanteessa, oli valokuvia, videoita, poliisin tiedotteita ja uutisia. Tieto levisi salamannopeasti ja osa tiedosta oli ylireagointia sekä virheellistä. Kriiseissä ei voi odottaa tiedon jäsentymistä kovin pitkään. Nykyisen yhä nopeamman tiedottamisen maailmassa ei välttämättä ehditä tarkistamaan tietoa. Tapahtuma sai miettimään, miten tiedon luotettavuuden voi varmistaa.

Tiedon alkuperää ja tarkempia tietoja ei välttämättä tarkisteta. Keskustelin jo jokin aika sitten opiskelijoiden kanssa kunnan tiedoista. Opiskelijat ihmettelivät, miksi heidän olisi käytävä kunnan sivuilla. Saman tiedon saa muualta. Yritin oikaista ja kertoa, että varmin ja taustoitetuin tieto löytyy alkuperäislähteestä eli tässä tapauksessa kunnan verkkosivuilta. Vastaavasti kriisitilanteissa luotan viranomaistiedotteisiin.

Jos haluan olla varma tiedosta, on minun kysyttävä luotettavasta tietolähteestä tarkempaa tietoa. Tiedon alkuperä on muistettava tarkistaa. Verkkoviestijänä olen tottunut tiedontuottajana tarkistamaan tiedot ennen julkaisua. Väärä tieto syö luottamusta ja saattaa aiheuttaa vahinkoa. Onnistuukohan tiedon luotettavuuteen perustuva hakupalvelu?

Kuten Tutkivan toimittajan internet-oppaassa sanotaan, tärkein lähdekritiikin väline on terve järki.  Verkossa on helppo tarkoituksellisesti levittää väärää tietoa, harjoittaa propagandaa sekä käyttää luotettavien tahojen osoitteita ja nimiä. Toivoa on, että myös verkkomaailmassa oppii havainnoimaan väärää sisältöä ja lähteitä. Toivon, etten itse syyllisty tekemään kärpäsestä härkästä, ennen kuin tarkistan tiedon.



Lisätietoa:

Kuva Bostonin tapahtumista on ristiriitainen, Keskisuomalainen


When do we trust an information source


Twitterissäkin on Uutisankka


Tiedon hankkiminen ja sen luotettavuuden arviointi, eNorssi

Tutkivan toimittajan internet-opas, nettisivujen luotettavuus, Jyväskylän yliopisto

Jyvät eroon akanoista, vain lähdekritiikki auttaa tiedonhakijaa, Sihteerin ja assistentin tietokoneopas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti